Annons

datorteknik

Internet blir allt mindre fritt. Två av tre internetanvändare i världen lever i länder där kritik mot ledare och militär möts med censur, enligt en ny rapport från Freedom house, en amerikansk organisation grundad 1941 som arbetar med demokratifrågor. Det är sjätte året i rad som friheten på internet minskar visar undersökningen, som omfattar 65 länder och 88 procent av världens internetanvändare. Kina rankas som det minst fria landet på nätet följt av Syrien och Iran. Nordkorea är inte med bland de undersökta länderna. De största försämringarna sedan 2012 har skett i Ukraina, Venezuela,...
Amerikanen Ian Burkhart, 24, bröt nacken vid en dykolycka för sex år sedan och blev förlamad nedanför axlarna. Men nu kan han öppna och stänga högerhanden, hälla upp innehållet från en flaska, plocka upp föremål, och till och med spela Guitar Hero på datorn. – Den första gången jag kunde röra handen var en stor chock, säger Ian Burkhart i en inspelad intervju. Kirurger i USA opererade in 96 mikroelektroder i en del av hans hjärnbark som kontrollerar viljestyrda rörelser. En dator programmerad för att tolka motorbarkens elektriska aktivitet skickar impulser till ett armband med elektroder som...
På väggen i entréhallen till internetdagarna, som arrangerades av .SE i Stockholm i november, kunde man följa ett twitterflöde som kommenterade seminarierna i realtid.
Patienter som lider av så kallat locked-in syndrom, där de viljestyrda musklerna är helt förlamade, saknar i dag all möjlighet att uttrycka sig.
En teknik gjord för att filma ansikten ger så hög bildkvalitet att man kan använda videon för läppläsning.
I min hand håller jag en diskett som innehåller femton år gamla dagböcker. Där finns berättelser om hur jag blev den jag är i dag, sparade för framtiden.