Annons

kommunikationsforskning

På BB spelade en tysk-fransk forskargrupp in ljud från hungriga bebisar som låg i mammas famn, och ljudspåren uppvisar tydliga skillnader. Bebisar som fötts in i tyskspråkiga familjer har en fallande språkmelodi, medan de med franska föräldrar i stället skriker med en stigande frekvens. – Det innebär att spädbarnsskrik inte bara är en reflex, utan att de kan minnas ljud de hört före födseln och även härma dem, säger Kathleen Wermke, professor i medicinsk antropologi vid Universität Würzburg, Tyskland. Hon arbetar även med barn med funktionshinder och studerar nu om gominlägg i plast kan...
Patienter som lider av så kallat locked-in syndrom, där de viljestyrda musklerna är helt förlamade, saknar i dag all möjlighet att uttrycka sig.
Samspelet mellan en mamma och hennes nyfödda bebis har ansetts vara ett unikt beteende hos människor. Men en studie av rhesusapor visar att även apor tittar sina nyfödda ungar länge i ögonen.
Med ljus i glas i stället för elektroner i koppartråd skulle tiotusentals fler signaler kunna överföras i kommunikationsnätverken.
Internet utgör en i det närmaste outsinlig källa till medicinsk information för både läkare och patienter.
Att för mycket tv-tittande bland mycket små barn kan försena språkutveckling och ge koncentrationssvårigheter är känt. Men nu kommer en studie som förklarar varför.