Annons

Nobelpristagare

En mystisk mörk energi pressar på. Den fyller världsalltet till tre fjärdedelar, men ingen vet i dag vad den är för något. Kan det vara ett femte element? Eller Einsteins gamla kosmologiska konstant? – Äntligen vet vi hur lite vi vet, konstaterar en av pristagarna, Saul Perlmutter. Den mörka energin är nog fysikens största gåta i dag. Inte undra på att kosmologin skakades i grunden när två separata forskargrupper offentliggjorde sina fynd 1998. Upptäckten kom som en total överraskning även för pristagarna själva. Det de såg var som att kasta upp en boll i luften och se den först sakta av men...
Den 7 november 1911 sammanträdde Kungliga vetenskapsakademien för att utse årets Nobelpristagare i fysik och kemi. På den tiden deltog bara de svenska ledamöterna i Nobelbesluten och 73 av dem hade denna dag hörsammat kallelsen. Det var en rent manlig församling, eftersom akademiens enda kvinna, invald 1910, var utländsk ledamot. Men intressant nog var det just henne man tänkte utse till pristagare. Först avhandlade man en procedurfråga som väckts av Klas Bernhard Hasselberg, anställd som fysiker vid akademien: Borde inte besluten om fysikpristagare respektive kemipristagare fattas vid två...
Det är ont om naturvetare som gör sig hörda i vidare kretsar. Steven Weinberg, amerikansk teoretisk fysiker och Nobelpristagare, hör till undantagen.
Med sina 36 år är årets Nobelpristagare i fysik, Kostya Novoselov, den yngste sedan 1973. Han gjorde sin prisbelönta upptäckt redan som trettioåring. Ändå är Novoselov inte yngst i Nobelskaran.
Jag är inte omskuren. På det sättet är jag en rätt vanlig man i Sverige. Jag har en son, och när han föddes var det inte heller någon diskussion om ett sådant ingrepp.
På mage. På rygg. Föräldrar har alltid fått mycket bestämda råd om hur bebisen ska sova. Under tidigt 1990-tal drev Hugo Lagercrantz igenom den nya rekommendationen om ryggläge.