Annons

vaccin

I dagsläget finns varken förebyggande vaccin eller effektiv läkemedelsbehandling vid covid-19. Det betyder att läkarkåren har fått prova befintliga läkemedel, under tiden som nya tas fram. En som noggrant följer utvecklingen är Fredrik Månsson , som är överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och virusforskare vid Lunds universitet. 1) Vad är klorokin och hydroxiklorokin och hur fungerar de? – Båda är små molekyler, och medan klorokin framförallt används mot malaria, används det snarlika hydroxiklorokinet mot autoimmuna sjukdomar som SLE och reumatoid artrit. I...
Jakten på ett vaccin mot coronaviruset är i full gång. Optimistiska prognoser talar om ett godkänt vaccin inom ett år. Men tekniken som används är helt oprövad. – Det blir första gången den används i stor skala, säger Matti Sällberg, som leder utvecklingen av ett svenskt vaccin.
Vårt vanliga, årliga influensavirus förändras litet grand hela tiden. Förändringen kallas antigendrift, och det är därför man anpassar influensavaccinet varje år.
Under hösten har larmen om fågelinfluensa duggat tätt. Risken finns att viruset H5N1 muterar så att det börjar spridas effektivt bland folk i hela världen.