Svåra rymdbilder

Nu är vår astronomiska bildtävling i F&F 8/00 avgjord. Priserna har lottats ut bland dem som svarat rätt på de tio frågorna om vad de astronomiska bilderna egentligen föreställer.

Publicerad

Nästan alla kände igen Jupiters måne Europa på bild 6. Även universums temperaturvariationer på bild 3 hade de flesta rätt på liksom ursprunget till mystiska gammastrålarna på bild 7.

Däremot var det svårt att känna igen jetstrålarna på bild 10 som strömmar ut åt var sitt håll från Centaurusgalaxens mitt. Bild 1 föreställer en s k solfläck – det är solens magnetfält som är extra starkt just där och orsakar lägre temperatur som syns som en fläck, ett område mörkare än den omgivande solytan. På bild 2 håller rymdmolnen på att kollapsa till stjärnor, och kometsvansen på bild 5 är ett riktigt fossil från tiden då planetsystemet bildades.

De hittills upptäckta planeterna runt stjärnor som den på bild 8 är alldeles för stora gasjättar för att rymma liv, och Sverige bidrar till att bygga laboratoriemodulen på den internationella rymdstationen.

Rätt rad

1) X, 2) 1, 3) 2, 4) 2, 5) 1, 6) X, 7) 1, 8) 2, 9) 1, 10) X.

Vinnare

Ulla Lindgren, Partille, Tomas Börjeson, Göteborg, Ragnar Kellari,Örnsköldsvik, Salajdin Selmani, Höganäs, Susanna Malmström, Prades-le-Lez,Frankrike, Christer Fuglesang, Texas, USA, Hans Bratt, Uppsala.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor