Fett inte avgörande för smaken

Livsmedel kan framställas så att de inte verkar så magra som de verkligen är.
Publicerad

Fett gör maten välsmakande – så läcker att många av oss frestas äta för mycket av det goda.

Nu har livsmedelsforskaren Karin Wedin kommit fram till att fettet inverkar mindre än väntat på smaken. Hon har bl a använt sig av en grupp provsmakare som i detalj har fått redogöra för hur de upplever produkter med olika fetthalt. De fick beskriva hur smaken förändrades medan de hade provet i munnen och hur det kändes efter det att provet hade svalts.

Smaken påverkades mindre än väntat av fettinnehållet, förutsatt att konsistensen kändes fet. Med hjälp av rätt tillverkningsteknik och val av lämpliga tillsatsämnen går det alltså att skapa en krämig fettliknande konsistens hos kalorisnåla varianter av produkter som majonnäs, salladsdressing och gräddfil.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor