Det är nog drottningens hår

Hårlock i livrustkammaren undersökt med DNA-teknik.
Publicerad

I Livrustkammarens magasin finns en ny monter med drottning Kristinas begravningstextilier. Bland de 55 fragmenten finns också en hårlock. Det påstods att den var drottnings Kristinas, men den kan ju lika gärna komma från någon annan, från en peruk, eller kanske till och med från ett djur.

För att reda ut frågan tog arkeologen och molekylärgenetikern Anders Götherström s k PCR-teknik till sin hjälp. Från omkring 30 hårstrån och 10 milligram hudrester fick han fram knappt 300 DNA-baspar som kunde jämföras. Hudresterna kommer från Kristinas begravningstextilier.

– Med stor sannolikhet är det Kristinas eget hår, säger Anders Götherström. Det ser ut att vara samma DNA, även om resultaten inte är statistiskt säkerställda.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor