Läraktig snyltare

Gökungarna växer upp i andra fåglars bon och har alltså aldrig sett någon artfrände. Hur gör de då för att känna igen sin blivande partner?
Publicerad

Vid den här tiden på året börjar gökens ungar bli flygfärdiga. Snart är det dags att hitta till sina artfränder, men gökungarna växer upp i andra fåglars bon och har alltså aldrig sett någon like. En grupp forskare i USA ville undersöka hur boparasiterande fåglar som göken kan veta vilken art den tillhör efter att ha vuxit upp i ett värdfågelbo.

De studerade den enda parasitiska fågel som bara finns i Nordamerika – den brunhuvade ko-staren. Vingarna på ett antal unga fåglar målades svarta med en ofarlig färg. När de blivit flygfärdiga och var redo att lämna boet förde man ihop dem med andra kostarar, några med svartmålade vingar och andra utan. Resultatet blev att ungfåglarna i högre grad sökte sig mot individer med samma färg, vilket visar att beteendet går att styra.

Man såg att fåglarna först undersökte de kännetecken de kunde se hos sig själva, vilket sedan hjälpte dem att hitta andra medlemmar av arten. Fåglarna hittar tydligen sina artfränder inte genom ett förprogrammerat utseende utan genom att jämföra med sig själva.

– Jag tror att självjämförande kan förekomma hos andra boparasiter också, som till exempel göken, säger Mark Hauber, en av forskarna.

– Men det behöver inte vara begränsat till synliga kännetecken. Den europeiska göken uppvisar ju en rätt så egen sång.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor