Mjälten håller andan

Människor har samma förmåga som djupdykande sälar att hushålla med syre. Förmågan sitter i mjälten.
Publicerad

När människor håller andan liknar vi Wedellsälen i Arktis, en djupdykande baddare som kan hålla andan i över en timme. Liksom sälen blir vi bättre och bättre på att hålla andan om vi gör det flera gånger i rad. Vår okända förmåga beror på att vi, precis som sälen, hämtar hjälp från mjälten.

Wedellsälen har en mycket stor mjälte med många röda blodkroppar, syretransportörerna i blodet. När sälen djupdyker, drar mjälten ihop sig så att de röda blodkroppen släpps ut i blodet. Nu visar Lundaforskarna Johan Andersson och Erika Schagatay på Institutionen för zoologi att också människans mjälte fungerar på samma sätt, även om vår mjälte är betydligt mindre.

Den här förmågan skiljer sig från den s k dykresponsen, som Erika Schagatay skrev om i F&F 6/97. Den får kroppen att styra om blodflödet och prioritera hjärna och hjärta samtidigt som hjärtat slår långsammare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor