Snart valkas det stamceller

Ett oväntat resultat av en fettsugning kan bli extra reservdelar till din kropp.
Publicerad

Amerikanska forskare har hittat stamceller, dvs vilande celler med kapacitet att utvecklas till många slags vävnad, i fettvävnad. Hittills har källor till stamceller varit främst benmärg och hjärn- och fostervävnad. Benmärg är dock smärtsamt att utvinna, hjärnans stamceller har inte gått att få fram på något praktiskt sätt och hantering av fostervävnad väcker ofta etiska frågor. Fettcellerna, däremot, följer automatiskt med en fettsugning.

Man kom på idén att leta efter stamceller i fettvävnaden eftersom den utvecklas ur samma cellager som benmärg och ben – mesodermet. Fettstamcellerna kan fås att bli nya muskler, ben och brosk. Man menar också att det bör gå att förvandla dem till nervvävnad.

Det är dock för tidigt att sluta forska på stamceller från foster, menar forskarna, eftersom man än så länge inte vet exakt hur stamceller från vuxna skiljer sig från dessa.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor