En märklig bil(d)

Bild på Volvo väcker detektiven hos F&F-läsare.
Publicerad

I F&F 4/01 finns en trevlig femtiotalsbild på omslaget och på sidan 44. Bilden visar en Volvo Amazon utanför en bensinstation.

Men titta litet närmare på bilden. Kvinnan på passagerarplatsen. Typiskt 50-tal! Nej, titta närmare. Bilen är ju högerstyrd. Titta ännu närmare! Bokstäverna ”VOLVO” på bilens front är felvända. Titta på bensinpumparna där namnet ”Esso” är spegelvänt. Mitt uppe på taket står Esso rättvänt och bilens registreringsskylt A 56965 är rättvänd.

Hur hänger detta ihop? Min gissning är att det är en bild tagen i Sverige men avsedd för användning i andra vänstertrafikländer, men länder där man till skillnad från Sverige hade högerstyrda bilar. Tydligen har en retuschör fått ändra nummerplåten och Esso-skylten på taket.

Eller, är det en nutida redaktör på F&F som varit i farten med bildbehandling för att den gamla bilden ska se snyggare ut på vänstersidan, där bilen är vänd in mot uppslagets kant i stället för ut mot tidskriftsryggen?

Nu måste F&F-redaktören stilla min nyfikenhet med ett svar.

Svar:

Det är till att ha falkögon!

Inte kunde vi drömma om att vårt lilla ingrepp i en reklambild från 50-talet skulle synas. Men desto roligare att vi har så noggranna läsare.

Bilden har spegelvänts och bearbetats i ett bildprogram av Michael Melanson på mitt uppdrag. Skälet var att bilden annars skulle störa kurvan i diagrammet.

När diagrammet gjordes visste vi inte att det skulle ligga på en vänstersida, men annars har du helt rätt i att det är önskvärt att bilen pekar mot tidningens mitt. Nu blev det en oväntat positiv bieffekt av spegelvändningen. Liksom ditt brev. Och som en extra sporre har vi lagt in ytterligare en motsägelsefull bild i detta nummer.

Hittar du felet?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor