Många märkliga bilder

Men ingen hittade den manipulerade bilden i förra numret. Inte ens redaktionen.
Publicerad

Efter en återkoppling kring en bild i F&F 4/01 uppmanade jag glatt läsarna att leta efter en manipulerad bild också i nummer 6/01. Och inte hade jag kunnat ana att responsen skulle vara så stor. Knappt en bild i tidningen har lyckats undgå våra noggranna läsares blickar.

Redan på sidan 4 hittar flera läsare den första kandidaten. Stefan Björnson, t ex, undrar om mannen på bilden åker karusell med ryggen mot rotationsaxeln. Och visst lutar bilden, men det är inte redaktionen som är skyldig. Fotografen Magnus Bergström har redan vid fotograferingstillfället vridit på kameran.

På följande sida har bland andra Kristina Nielsen noterat att texten på burken säger ”BORIDE” medan bildtexten säger bromid. Tyvärr är det dock så att i just detta fall är det bildtexten som är felaktig och inte bilden.

På sidan 17 hittar Karin Öberg en norsk flagga på en rysk krigsveterans keps. Men den är inte ditmanipulerad, den ryske mannen bar faktiskt en norsk keps. Karin röstar annars för bilden på sidan 23. Dels tycks det henne att personerna på bilden väntar på en buss som kör i vänstertrafik, dels är texten på dörren spegelvänd. Per Hoverstam påpekar också att bland de väntande ryssarna är ovanligt många vänsterhänta och med omvänd knäppning på kläderna.

I artiklarna kring Ryssland är faktiskt fyra bilder spegelvända, men ingen av dem är manipulerad. Wendelin Müller-Wille hittar också en av de spegelvända bilderna, den på sidan 24, hon skriver: ”Soldaten på stridsvagnen bär sin klocka på högerarmen. Jag tillhör den lilla gruppen som gör likadant och glädjer mig varje gång jag ser en person göra samma sak. Sedan glömde jag bilden tills jag läste En märklig bil(d) på sidan 58. Jag slog upp sidan 24 igen. Bilden är spegelvänd och soldaterna är vanliga klockbärare. Beviset är den felvända hammaren och skäran på den stående soldatens bröstficka.”

Många har också försökt hitta fel i bilden på den första Volvon på sidan 50. Ted Lyngmo i Göteborg saknar två torn i bakgrunden uppe till vänster. De två tornen finns på en bild tagen i samma vinkel år 1923. Det året firade Göteborg 300 år med en stor jubileumsutställning. De två tornen är från ingången till Liseberg, som var själva utställningsområdet. Tornen hade dock flyttat år 1926 då bilden på Jakob togs, så bilden är antagligen korrekt.

En av bilderna i förra numret är dock avsiktligt manipulerad. Det är bilden av president Vladimir Putin på sidan 19 som har beskurits på mitten. Den ryska örnen är i verkligheten betydligt högre upp, men det är i princip omöjligt att se.

Ska jag vara helt ärlig finns det nämligen inget rätt svar. Den utlovade manipulerade bilden kom aldrig i tryck. Den pinsamma sanningen är att jag formulerade de sista raderna på mitt förra svar och glömde sedan hela saken till dess jag med blossande kinder läste min egen text i tidningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor