En Oscar förlänger livet

Filmvärldens högsta utmärkelse ger inte bara en mager metallstatyett utan också fyra extra år att njuta av utmärkelsen.
Publicerad

Vetskap om att social status och hälsa hänger ihop har medicinska forskare haft länge. Men att en Oscar ger fyra års ökad livslängd, och fler Oscar ytterligare två år, är en överraskande nyhet.

I en undersökning utförd av Donald Redelmeier, professor i medicin vid University of Toronto, uppdagades att de som tagit hem en Oscar levde i genomsnitt hela 3 år och 10 månader längre än både de som nominerats till priset och de som inte nominerats. Att bli nominerad är således en stor ära – men bara en stor ära.

Nästan fyra år är en häpnadsväckande stor skillnad. För att ge litet perspektiv kan skillnaden jämföras med hur mycket medellivslängden skulle stiga i USA eller Västeuropa om alla cancersjukdomar försvann från jordens yta: 3 år och 6 månader.

Redelmeier är osäker på vad som är orsaken bakom den ökade livslängden, men spekulerar att Oscarsstatyetten dels sätter rampljuset på personen så att han eller hon själv går in för att hålla sig i form, dels att vinnarna mer än andra får hjälp och stöd av personliga tränare, kockar, läkare och sköterskor.

I undersökningen ingick alla de 762 skådespelare som någonsin nomineras till en Oscar för bästa manliga eller kvinnliga huvudroll. Dessutom inkluderades de 887 andra, ungefär jämnåriga, huvudrollsinnehavarna ur samma filmer. Många av dessa personer är givetvis ännu i livet, men åtskilliga har hunnit dö sedan den första prisutdelningen år 1929.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor