Fostervatten luktar nam-nam

Lukten är viktig för nyfödda bebisar. Speciellt betydelsefulla är lukterna av fostervatten och bröstmjölk.
Publicerad

Nyfödda bebisar luktar sig fram till mammas bröst. Deras luktsinne är så starkt att en tuss med ”mammabröstlukt” som läggs upp till 17 centimeter framför den nyfödde får den att vilja krypa mot tussen. Efter födelsen är dock lukten av fostervattnet fortfarande den godaste – och tryggaste. Och den tycks vara viktig för att locka fram fingersugningen som är viktig för att också kunna suga på bröstvårtan.

Ett barn som efter födelsen skiljs från mamma blir lugnad av fostervattenlukt, men stressad av mammabröstlukten. En förklaring till detta kan vara att bröstlukt väcker förhoppning om mat. Uteblir maten, blir barnet stressat och börjar skrika. Det är några av resultaten som Heili Varendi, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska institutet i Solna, presenterar i sin doktorsavhandling om hur nyfödda reagerar på lukter.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor