Lämmeltåg förbryllar

Årets stora lämmelvandring är efterlängtad av vråkar och rävar.
Publicerad

Fjällämlarna, dessa små ettriga gnagare har åter gett sig ut på långa vandringar. I år tycks vandringarna har kommit igång på allvar i augusti och september. Senast fjället kryllade av lämlar på samma sätt som i år var 1982.

Lämmelåren har under vissa perioder inträffat oftare. Ungefär med samma regelbundenhet som sol- fläckscykeln, dvs vart elfte år brukade lämlarnas population växa till samma nivåer som denna höst. Därför har det spekulerats om det finns ett samband med lämnarnas cykel och solens.

– Att solfläckscykeln skulle spela roll i sammanhanget ställer jag mig tveksam till, men ännu är det inte riktigt klargjort varför fjälllämlarnas antal varierar så våldsamt, berättar professor Karl Fredga på Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet.

En av anledningarna, förklarar han, är fjällämlarnas märkliga kapacitet att föröka sig när förhållandena är riktigt gynnsamma. När lämlarna blir för många tryter maten. Bristen på hålor där de snabbt kan söka skydd ökar stressen. Situationen blir så småningom ohållbar och lämlarna ger sig iväg.

Ekologiskt sett är lämmelåren viktiga. Fjällvråken har goda dagar och den utrotningshotade fjällräven får äntligen en möjlighet att återhämta sig.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor