Nya arter av elefanter

Världens två elefantarter fördubblade genom DNA-analys.
Publicerad

Det finns två arter av elefanter, säger uppslagsböckerna: indisk och afrikansk. Nu visar en genetisk studie av afrikanska elefanter att de djur som lever i skogen skiljer sig så mycket från dem på savannen att de bör betraktas som skilda arter.

En misstanke väcktes redan 1993 när en forskare från Alaska analyserade 295 elefantskallar på museer runt om i världen och hittade systematiska skillnader mellan skogs- och savannelefanter. Nu har forskare från Kenya och USA samlat in vävnadsprover från hundratals afrikanska elefanter och gjort gentekniska analyser. Mer än 90 procent av alla skillnader mellan individuella djur beror på om de kommer från skogen eller savannen, vilket tyder på att de är två distinkta grupper genetiskt sett.

De skiljer sig också i utseende. Skogselefanterna är mindre och har runda öron i stället för spetsiga, och deras betar är smalare och rakare.

När nyheten om de två arterna presenterades för några veckor sedan, rapporterade strax en annan forskare att hon studerar västafrikanska elefanter och att hennes preliminära resultat tyder på att den gruppen utgör en egen art. Två elefantarter på vår planet är alltså på god väg att bli fyra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor