Nya närbilder av komet

För andra gången i världshistorien har en rymdsond kunnat ta bilder av en komet på riktigt nära håll.
Publicerad

NASAs rymdsond Deep Space 1, DS1, har nu flugit på bara 2 200 km höjd över kometen Borrellys kärna. Det skedde den 22 september, och bilderna finns redan till beskådande på Internet.

Deep Space 1 är egentligen en gammal avdankad rymdfarkost som sköts iväg 1998 och vars huvuduppdrag var att besöka en asteroid, 1992 KD. Det klarade den galant redan för två år sedan, och dessutom hade DS1 krafter kvar för kometbesöket i år. Borrelly är för närvarande på bara 1,34 astronomiska enheters avstånd från solen. (En astronomisk enhet är avståndet från solen till jorden, 150 miljoner km.) Så nära kommer den inte att vara igen förrän om sju år. Solens värme gör att kometens stoft lyser mer, vilket gör den lättare att studera.

Borrellys yta visar sig vara skrovlig och full av djupa dalar och lösa stenar och bestå av ett mycket mörkt material.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor