Mindre skvalp på löpande band

Det luriga matematiska problemet hur en vätska i rörelse skvalpar kan förenklas, till glädje för förpackningsindustrin.
Publicerad

Att öka farten på löpande bandet kan ha sina sidor. Åtminstone om det är vätskefyllda förpackningar utan lock som är ute och åker. Det gäller att veta hur snabbt man kan skicka förpackningarna från maskinen som fyller på mjölk, juice eller vad det kan vara till maskinen som försluter dem.

Hittills har man varit hänvisad till praktiska experiment för att bestämma hur förpackningarna förflyttas. Nu finns dock en matematisk metod för att beräkna rörelsen baserad på en modell av skvalpet. Modellen, som konstruerats av Mattias Grundelius vid Lunds tekniska högskola, är en förenkling av det annars mycket svåra förflyttningsproblemet.

Mattias Grundelius matematiska modell beskriver förhållandet mellan acceleration, hastighet och skvalphöjd. Han har mätt skvalpet i en enda punkt. Med en infraröd laser registreras skvalpet nära förpackningens kant. Modellen som Mattias har använt beter sig likadant som en vikt upphängd i en fjäder eller en pendel.

Förr var problemet med de skvalpande förpackningarnas matematik inte lika intressant eftersom rörelsen styrdes helt mekaniskt och inte gick att ändra under drift. Maskinerna konstruerades för att kunna förpacka vätskor med olika egenskaper, men samma rörelse användes för alla. Numera är maskinerna försedda med moderna styr- och reglersystem och olika rörelser kan användas för olika vätskor. Detta ger ökade möjligheter till att optimera förflyttningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor