Far får räkna

Publicerad

Far får räknaEtt tal betydligt större än googol, men samtidigt kortare.Det är middag och familjen sitter samlad runt bordet. Herman, familjens minsting, berättar om en farfar som besökte dagis, han var otroligt gammal, säkert hundra år. Hundra är det största tal Herman kan. Storasyster Lina vet bättre och berättar för sin lillebror om riktigt stora tal, som miljon, miljard, biljon och triljon, en etta följd av 18 nollor. Det är det största tal hon känner till och det duger bra när man ska berätta hur ofantligt något är. Det är triljoner dagar till hennes födelsedag, t ex.Då tar pappan vid och räknar upp i hans mening meningslöst stora tal, som deciljon, en etta följd av 60 nollor och centiljon, en etta följd av 600 nollor. Han berättar också om det största tal han känner till, googolplex. Det kommer från matematikern Edward Kasner som kallade en etta följd av 100 nollor för googol och sedan skapade googolplex: en etta följd av googol nollor. Det slår ingen, menar pappan.Lina suckar och säger att googolplex + 1 faktiskt måste vara ännu större. Och om inte mamman avbrutit skulle en oändlig tävling här vidtagit. I stället berättar mamman om ett tal så stort att om man skriver det på en pappersremsa med två siffror på varje centimeter, så kommer remsan att räcka från Stockholm till Florens i Italien. Det är visserligen betydligt kortare än om man skulle göra samma sak med googolplex, men det fiffiga med just detta tal är att det också kan skrivas på ett annat sätt, med bara tre siffror. Gissa hur! Den matematiskt intresserade kan sedan också försöka räkna ut exakt hur många siffror talet innehåller, med vanlig decimalskrivning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor