Lidingöbo vann julkalendern 2001

Generande enkelt, tycker Torkel Danielsson, men det är han relativt ensam om.
Publicerad

För tredje året i rad ordnade Forskning & Framsteg i december en 24 dagar lång gissningstävling på webben. Med start den 1 december presenterade vi varje dag en ny ledtråd, och alla ledde de till samma svar. Första dagens ledtråd var mer förvillande än klargörande, ändå lyckades en person faktiskt genomskåda vad vi funderade på!

Av de drygt tusen personer som deltog i tävlingen var Torkel Danielsson, Lidingö, ensam om att lista ut svaret redan första dagen. Ytterligare en person, Hans Laestadius, klarade det andra dagen. Den tredje dagen var det fem personer som fick rätt: Sten Holmqvist, Västerås, Bengt Tedeborg, Alingsås, Ulla Lindgren, Partille, Jessica Reneland, Västra Frölunda, och Lisa Öhman Börjesson, Luleå. Några av dessa namn känns igen, eftersom de var med och vann julkalendern år 1999.

Det som ledde Torkel Danielsson rätt redan första dagen var ingen slump utan medvetet sökande på webben.- Jag minns att jag blev litet irriterad på mig själv lördagen den 1 december; jag hade varit i gång på förmiddagen och kommit en bit på vägen, men avbrutit det hela för andra aktiviteter. När jag så fortsatte senare på dagen och kom fram till Eros trodde jag mig omsprungen av många andra.

Lösningsmetoden var enligt Torkel Danielsson själv generande enkel:

– Jag kastade ut en fråga på nätet på ”1748” + ”meters” och fick ca 1 400 träffar. Eftersom jag tolkat ledtrådens anspelning på marmor och fått en koppling till något slags marmor-kultur, fastnade jag för en länk som handlade om slaget vid Koronoia, korintiska kriget. Där fanns en referens till berget Helikon. I Nationalencyklopedin blev jag så styrkt i mitt sökande, eftersom det i artikeln om Helikon nämns både ”kultplats” och ”källa” (samma ord fanns i ledtråden).

Men det räckte inte, så Torkel Danielsson fortsatte: på uppslagsordet Helikon nämns området Thespiai. Han slog upp det och fann där Eros, slog upp Eros och fann Eros tempel med statyerna gjorda av Praxiteles och Lysippos. Praxiteles med den ”mjuka” marmorn, Lysippos med den mer kraftfulla bronsskulpturen, som det kryptiskt står nämnt i ledtråden.

– Här blev jag säker och sände in svaret. Jag utnyttjade alltså skamlöst både nätet och NE i sökandet, dessutom stod min hustru mig bi tidigt i mitt letande.

Vi gratulerar Torkel Danielsson i detta särklassigt kloka letande och belönar honom med en lyxweekend för två på Grythyttans Värdshus. Bland övriga drygt 300 personer som gissat rätt lottar vi ut t-tröjor, klockor och böcker.

Samtliga ledtrådar, rätt svar och alla vinnare hittar du här.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor