Mätare varnar solbadare

Nyutvecklad sensor skyddar huden mot skadlig solstrålning.
Publicerad

Forskningsinstitutet Imego i Göteborg har utvecklat en prototyp till vad man tror kan bli en världsprodukt. Det är en sensor som säger till när det är dags för solbadare att gå in i skuggan, innan huden tar skada.

Samtidigt som man smörjer in sig med solkräm, lägger man också ett lager på ett av sensorns två ”ögon”. Ju längre tid man stannar i solen, desto fler segment tänds på sensorns display. När alla lyser ljuder även en varningssignal.

Prototypsensorn, som är ca 5 centimeter i diameter och knappt 1 centimeter tjock och ska bäras på badkläder, tål dessutom vatten. Om man smörjer in den och samtidigt har den på sig när man badar kommer den automatiskt att ta hänsyn till hur vattnet försämrar solkrämens skyddsförmåga. Ett ”öga” mäter direkt solintag, det andra mäter det solljus som kroppen får ta emot under solkrämen.

– Det unika med sensorn, som vi döpt till SunSitive, är att den inte bara mäter UVB, som man blir röd av, utan även UVA som är betydligt farligare eftersom den kan leda till cancer. Merparten av solens UV-ljus utgörs av UVA, säger Jan Wipenmyr, som är ansvarig för Imegos utveckling av optiska sensorer.

För att separera UVB och UVA har Imego använt sig av speciella tunnfilmsdioder som är känsliga bara för UV-spektrum. Dessutom har man lyckats lägga optiska filter på dioderna, så att det går att tillverka sensorer för olika våglängder. Därtill till ett rimligt pris. Imego räknar med att detaljhandelspriset kan hamna runt 300 kronor.

Forskargruppen, med deltagare från både Sahlgrenska sjukhuset och Chalmers tekniska högskola, har konstruerat sensorn för att visa vad som är tekniskt möjligt att göra i dag med optiska givare, och man hoppas nu att något företag vill ta vid och tillverka den.

Tillkomsten skedde av en slump. Jan Wipenmyr hade läst en artikel om hur solskyddskräm försämras genom tid och påverkan – och associerade till vad som går att mäta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor