Överflöd av A-vitamin ger sköra ben

Högt A-vitaminintag leder till benskörhet. Mindre vitaminberikning av livsmedel kan vara ett sätt att undvika för höga vitamindoser.
Publicerad

I Sverige och Norge är förekomsten av benskörhet högst i världen. Här får vi också i oss mycket A-vitamin via kosten. En amerikansk forskargrupp har nu visat att högt intag av animaliskt A-vitamin, s k retinol, och benskörhet hänger ihop.

Forskarna såg att de som äter mycket lever, vitaminberikade livsmedel och framför allt vitamintabletter får i sig mest retinol.

– Vi hoppas att våra resultat ska öppna ögonen både hos myndigheter och hos livsmedelstillverkare. I dag används vitaminberikning av mjölk och frukostflingor som ett marknadsföringsargument, säger Diane Feskanich, epidemiolog vid Harvard Medical School i Boston.

A-vitaminbrist ger blindhet. I u-länderna drabbas många barn, men i Sverige har inget fall rapporterats de senaste 20 åren.

I studien följdes drygt 72 000 amerikanska kvinnor under en 18-årsperiod. Resultaten visar att kvinnor i menopausen som äter mer än 2 milligram retinol per dag har betydligt svagare skelett. Deras risk att drabbas av höftfrakturer är fördubblad jämfört med de kvinnor som dagligen äter mindre än 0,5 milligram retinol. Sambandet gällde vid mild påfrestning, som exempelvis vid halkolyckor eller fall från en stol.

I kroppen bryts benvävnad ner och byggs upp i en ständigt pågående process. Varje år byts uppåt 10 procent av skelettet ut. Ett övermått av A-vitamin hämmar de benbildande cellerna samtidigt som de bennedbrytande stimuleras. Sammantaget blir resultatet ett försvagat skelett.

Den nya studien styrker svenska resultat som publicerades 1998.

– Det är orimligt att det i kosttillägg som multivitamintabletter finns vitaminer motsvarande hela dagsdosen, säger Håkan Melhus, docent i klinisk farmakologi vid Uppsala universitet och ledare för den svenska studien.

– I Sverige sker varje år 70 000 benbrott som en följd av benskörhet. Även om A-vitamin bara skulle ligga bakom några procent av dessa, är det för mycket eftersom dessa enkelt kan förhindras, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor