Nobeltävlingen avgjord

Frågorna på Forskning & Framstegs Nobelaffisch var omväxlande lätta och svåra.
Publicerad

Jerker Bokemark i Kungälv vann första pris och får besöka rymdbasen Esrange och därefter övernatta på Ishotellet i Jukkasjärvi. Han hade sänt in det först öppnade rätta svaret.

– Jätteroligt! Tänk att få se höghöjdsballongerna på uppskjutningsrampen på nära håll.

Jerker Bokemark är pensionerad tandläkare och tillbringar mycket tid på biblioteket, där han tog litet hjälp med frågorna i tävlingen. Svårast tyckte han att fråga nummer 4 var, den som handlade om vad kemisten Svante Arrhenius är mest känd för i dag. Svaret är växthuseffekten, och det kunde Jerker Bokemark resonera sig fram till.

– Fråga nummer 2 däremot, om Linus Pauling som ansåg att askorbinsyra förebygger förkylningar, var litet för enkel.

Så här ser den rätta raden ut: 2 X 2 X X X. Ungefär 2 000 personer deltog i tävlingen. Knappt hälften hade alla rätt.

Den svåraste frågan var nummer 5 som handlade om Nobelpristagare som har väntat länge på sina pris. Peyton Rous är den som hittills fått vänta längst, 55 år. När han var 32 år upptäckte han ett virus som orsakar cancer, men hans forskningsresultat kom att misstros och därefter marginaliseras. Han fick priset först när han var 87. Peyton Rous gjorde sin sedermera prisbelönade upptäckt på höns, och det var svaret på tävlingens knäckfråga.

Den lättaste frågan var nummer 1. Endast 6 procent av tävlingsdeltagarna visste inte att det är malaria som fortfarande bekämpas med DDT, med Världshälsoorganisationens goda minne. Detta gift räddar ännu i denna dag livet på miljontals människor.

Inte långt efter kom fråga 3 och fråga 6. Nio av tio kände till att kvantfysikens vagga stod i Köpenhamn. Lika många visste att Pugwash är namnet på den rörelse som verkade för nedrustning under kalla kriget och som har sitt ursprung i ett manifest undertecknat av Albert Einstein, Bertrand Russell och nio andra Nobelpristagare.

Redaktionen gratulerar Jerker Bokemark och ber att få tillönska honom och hans hustru en spännande vistelse i Kiruna och Jukkasjärvi!

Stjärnparaplyer, t-shirts och böcker går till

Dennis Menning, Sundbyberg, Olof Nilsson, Ytterby, Ulla-Stina Kronqvist, Upplands Väsby, Christer Hedlin, Uppsala, Emma Alenius, Stockholm, Ingvar Hermansson, Nossebro, Ralf Eriksson, Landvetter, Ingrid Johansson, Bålsta, Ludvig Toftedahl, Strömstad, Nils Green, Nyköping, Peter Allebeck, Göteborg, Bo Isaksson, Mölnlycke, Malin Careborg, Göteborg, Dan Johansson, Skellefteå, Eva Ylinenpää, Skellefteå, Bengt Alm, Rönninge, Astrid Granskog, Mariehamn, Erik Pettersson, Gävle, Lars Juhlin, Båstad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor