Nytt sätt bedöma Alzheimer

Minnestest tillsammans med bilder av hjärnan ger säkrare prognos.
Publicerad

I dag finns inget botemedel mot Alzheimers sjukdom. Men genom att förutsäga sjukdomens utveckling kan läkarna tidigare sätta in mediciner som fördröjer förloppet. Hjärnforskaren Marilyn Albert vid Harvard Medical School kan nu med 95 procents säkerhet förutspå vilka patienter med minnesstörningar som får sjukdomen.

Metoden kombinerar två olika minnestest med avbildning av hjärnan. Dels testas minnet med enkla frågor, dels undersöks s k utförande minne. Då krävs eftertanke innan man gör nästa moment, som vid matlagning. Avbildningen speglar hjärnans aktivitet och visar hur stor andel celler som har dött i fyra speciella hjärnområden.

– Även en skicklig neurolog har svårt att bedöma om en person med tidiga tecken kommer att utveckla sjukdomen. Här är bilderna till stor hjälp, säger Marilyn Albert.

Hon betonar att undersökningen är kostsam och att metoden ännu bara är på experimentstadiet. Studien presenterades vid American Association for the Advancement of Sciences möte i Boston.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor