Universum är ljust beige

Regnbåge av stjärnljus.
Publicerad

Om man slår ihop glansen från alla stjärnor i hela universum uppstår en beigefärgad nyans. Det upptäckte astronomerna som en biprodukt vid den stora kartläggningen av drygt 200 000 galaxer som går under namnet Australian 2dF Galaxy Redshift Survey.

Astronomiprofessorn Karl Glazebrook har skapat ett regnbågsspektrum för universums alla färger. Ur detta är det meningen att man ska kunna utläsa den sanna färgen för varje våglängd i det synliga området. Först rapporterade han att den sammanlagda färgen var turkos. Men när några fysiker gjorde om beräkningarna visade det sig att medelfärgen i stället var beige.

– Jag tycker inte om att ha fel, men när jag insåg det måste det fram. Alla data från vårt spektrum finns på webbplatsen, så den som vill kan själv prova att beräkna färgen, säger Karl Glazebrook.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor