Bohrs brev ger ny bild av historiskt möte

Werner Heisenberg ser ut att ha ljugit om sin roll i det nazistiska kärnvapenprogrammet.
Publicerad

Niels Bohrs familj har beslutat att göra den världsberömde atomfysikerns gamla anteckningar och brev tillgängliga för forskare. Ett av breven börjar med skakig hand ”Kære Heisenberg”, och är ett utkast till ett brev som han aldrig skickade till sin tyska kollega och forna skyddsling Werner Heisenberg.

Brevet är odaterat men är antagligen författat 1957. På tre linjerade sidor ger Niels Bohr sin version av vad som egentligen sades innanför de berömda stängda dörrarna i Köpenhamn en höstdag 1941. Och det är en version som skiljer sig från den bild som Heisenberg har försökt måla upp av sin egen roll som ledare för nazisternas kärnvapenprogram. Efter kriget har Heisenberg velat ge sken av att han till och med försökte motarbeta Hitlers planer att bygga den förgörande bomben.

Men nu stiger Bohrs röst fram ur historiens dimmor. I sitt brev skriver han att han blev stum och förskräckt när Heisenberg vid sitt besök i Köpenhamn förklarade att Tyskland skulle komma att vinna kriget och allt hopp var ute för någon annan möjlighet. Heisenberg skulle också ha sagt att han gjorde allt för att Tyskland skulle hinna utveckla kärnvapen.

– Bohr var antinazist och tyckte att det var fruktansvärt att hans mycket goda vän och kollega, Werner Heisenberg, arbetade för det tyska atombombsprojektet. Bohr skriver att Heisenberg ville att danskarna skulle samarbeta med nazisterna, säger Finn Aaserud som är föreståndare för Niels Bohr Arkivet i Köpenhamn.

– Men jag läser det inte som om Heisenberg direkt försökte värva Bohr, säger han.

Vad som fick Heisenberg att under brinnande världskrig besöka sin gamla lärofader i det ockuperade Danmark har sedan dess varit en väl bevarad hemlighet. Historiker har spekulerat över om det var en ren vänskapsvisit, eller om Heisenberg försökte luska ut hur långt de allierade hade kommit i sitt kärnvapenprogram.

Mysteriet har till och med gestaltats i den kritikerrosade teaterpjäsen ”Köpenhamn” som har gått för fulla hus på Dramaten i Stockholm och på många andra ställen i världen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor