Hormon kan mildra åldersdiabetes

Ny behandling minskar insulinbehov och ger viktminskning.
Publicerad

I dag drabbas var tionde svensk över 60 år av åldersdiabetes. Allt fler fall börjar också dyka upp bland yngre och därför krävs nu bättre behandlingsmetoder. Danska forskare har lyckats behandla en grupp diabetespatienter med ett hormon kallat glukagonlik peptid 1, GLP-1.

– Deltagarna fick bättre sockervärden i blodet och tappade 2 kilo i vikt, säger Jens Juul Holst, professor i medicinsk fysiologi vid Panuminstitutet i Köpenhamn.

I studien ingick 20 personer med s k typ 2-diabetes. Under sex veckor fick tio deltagare kontinuerlig tillförsel av GLP-1 med hjälp av pumpar som normalt används för insulin. De resterande tio försågs i stället med saltvatten. Studien presenteras i den medicinska tidskriften Lancet.

Hos människor med typ 2-diabetes har kroppen nedsatt förmåga både att tillverka och använda insulin, som normalt utsöndras från beta-cellerna i bukspottkörteln. I dag behandlas sjukdomen i sina mildare stadier med omläggning av kosten och motion.

– Men dåliga vanor är svåra att komma åt. För att inte förlora alltför många liv på vägen måste vi utveckla nya behandlingsmetoder, säger Jens Juul Holst. Hormonet GLP-1 reglerar frisättning av insulin, men styr även aptiten och signalerar till hjärnan när det är dags att sluta äta. Övervikt bidrar till att utveckla åldersdiabetes, och viktminskning kan på lång sikt mildra sjukdomen. Tillförsel av GLP-1 har i djurförsök också visat sig befrämja beta-cellernas överlevnad och tillväxt.

– I en halvårsstudie med sammanlagt 24 patienter ska vi studera hur beta-cellerna påverkas på längre sikt. Vi hoppas på en bestående effekt, säger Jens Juul Holst.

Eftersom hormonet bryts ner på en minut krävs kontinuerlig tillförsel. Men att ge hormonet direkt i blodet under lång tid är opraktiskt. Nu har svenska forskare löst det problemet. Med gott resultat har de behandlat 93 svenska diabetiker med en molekyl som hämmar det enzym som normalt bryter ner GLP-1.

– Efter en månad var sockerhalten i blodet stabil och vi såg inga biverkningar. På tre års sikt tror jag att denna metod kan användas kliniskt, säger Bo Ahrén, professor i medicin vid Lunds universitet. Studien publiceras i tidskriften Diabetic Care.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor