Moores lag gäller ännu

Nästa år släpps datorprocessorer med en klockfrekvens på 4 gigahertz. Det är en nästan fördubblad hastighet jämfört med dagens snabbaste Pentiumprocessor.
Publicerad

Tillverkare av datorprocessorer fortsätter att leva upp till den s k Moores lag, som formulerades av företaget Intels grundare, Gordon Moore, för snart 40 år sedan. Lagen uttrycks numera som att antalet komponenter som kan packas i en integrerad krets fördubblas var 18 månad.

När processorer och minneskretsar tillverkas överförs linjemönstret till kiselplattor med hjälp av laser. Innan laserljuset träffar kiselplattan förminskas bilden av mönstret i en serie linser. I dag använder Intel en teknik som gör det möjligt att förminska linjerna till en bredd av 0,13 mikrometer.

Men nu har tekniken förfinats ytterligare och med en ny produktionsprocess är det möjligt att krympa linjemönstret ytterligare, ända ner till 0,09 mikrometers bredd. De nya dataprocessorerna kan därför innehålla nästan 100 miljoner transistorer, mot dagens 55 miljoner.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor