Ny rymdkollektion passar inte kvinnor

Nasa sparar pengar och gör det genom att dra in på rymddräkter i små storlekar. Det minskar chansen för kvinnor att komma upp i rymden.
Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har beslutat att skära ner på ett 160-miljonerkronorsprogram där man utvecklar rymddräkter i små storlekar. Beslutet drabbar kvinnor och småväxta män.

Samtidigt har Nasa under de senaste åren spenderat åtskilliga miljoner på en extra stor rymddräkt. Ungefär en tredjedel av Nasas astronauter är kvinnor, och Nasas besparingsiver riskerar att kraftigt minska deras möjligheter att komma upp i rymden. Den nya rymddräktskollektionen med storlekar i medium, stor och extra stor passar bara drygt hälften av kvinnorna.

Beslutet påverkar också den biomedicinska forskningen i rymden. Astronauternas egna kroppar är ett av de främsta forskningsobjekten. Med mest män att forska på blir resultaten snedfördelade.

– Det är väldigt ovetenskapligt att inte studera båda könen. Inom humanvetenskapen har vi de senaste fem åren blivit alltmer medvetna om vikten av att forska på både män och kvinnor, säger professor Dag Linnarsson vid Karolinska institutet.

Dag Linnarsson håller just nu på att förbereda en grupp bestående av tre män och en kvinna som i sommar ska upp i rymdfärjan Columbia. Han ska undersöka gravitationens effekter på deras hjärtan och lungor.

Nasas beslut att åsidosätta hälften av kvinnorna liksom alla småväxta män har upprört många inom rymdindustrin. Judith Swain, ordförande för den medicinska avdelningen vid Stanford University i USA och medlem av det amerikanska forskningsrådets panel för rymdbiologi, menar att detta är en fråga bortom jämställdhet. Kostnaden för att lyfta upp en astronaut i rymden i två veckor är ungefär 50 000 kronor per kilo.

– Det finns en fördel med att flyga människor som inte är så stora. De konsumerar mindre och tar upp mindre plats på den trånga rymdstationen. Det här beslutet är kortsiktigt, säger hon i en intervju i tidskriften Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor