Bättre sikt med nytt visir

Sol och moln kräver olika hjälmvisir, och hittills har motorcyklister fått byta visir manuellt. Nu finns en prototyp som automatiskt ändrar ljusinsläppet.
Publicerad

För att undvika att motorcyklister bländas när de kommer ut från en tunnel eller omvänt, tvingas de fälla upp sina visir eller fälla ner dem. Snart finns en enklare och mindre trafikfarlig lösning: visir som bländar upp eller ner beroende på omgivningens ljus.

Vid Avdelningen för fasta tillståndets fysik vid Uppsala universitet har forskare utvecklat en teknik för att reglera ljusinsläpp i fönster med hjälp av elektrisk ström.

– En av våra studenter, Greger Gustavsson, kom med idén att samma teknik skulle kunna användas i mc-förares visir och det resulterade i ett examensarbete, berättar handledaren Richard Karmhag.

Arbetet deltog i affärsplanstävlingen Venture cup öst, som är ett samarbete mellan näringslivet och högskolorna, och visiret vann i alla tre etapperna.

Visiret, kallat Chameleon Visor, är något helt annat än de båda alternativ som redan i dag kan förändra ljusinsläpp – fotokromatiska glasögon och visir av flytande kristaller som svetsare använder.

Den nya tekniken bygger på en patenterad konstruktion med tunna filmer av plast och genomskinliga ledare, jonskikt av volfram- och nickeloxid samt elektrolyt. Genomskinligheten ändras med elektrisk spänning. I prototypen till hjälmvisiret ställer mc-föraren själv in ljusinsläppet, men målet är en kombination av manuell styrning och personligt inställd automatik styrd av fotosensorer.

– Fotokromatiska glasögonen tar 15 minuter på sig för att ljusna, medan vårt visir klarar samma sak på tio sekunder. Svetsvisir av flytande kristaller klarar bara att öka ljusinsläppet till ungefär 50 procent, och de är dessutom diffusa i det mörka läget, säger Greger Gustavsson.

Just nu forskar Uppsalagruppen vidare på hur ljusförändringen bäst styrs, och de försöker även att ytterligare korta ner tiden som det tar att blända upp respektive ner. Nedbländningen tar ca 40 sekunder, och den tiden vill man minska kraftigt.

– Målet är att ljusomställningen bara ska ta ett par sekunder åt båda hållen, säger Greger Gustavsson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor