Vem vinner valet?

Om några veckor är det allmänna val i Sverige. Vi som har varit med några gånger finner valrörelsen och valet helt naturliga. De är ju organiserade precis så som de "alltid" har varit och så som sig bör.
Publicerad

Men det finns andra sätt att genomföra politiska val, inte mindre demokratiskt men just annorlunda. I Sverige är vi sedan några årtionden mycket noga med att riksdagens sammansättning ska avspegla precis hur rösterna på olika partier föll vid det senaste valet. Det finns dock en fyraprocentsspärr som går tvärtemot denna princip, detta för att förhindra partier med bara ett tiotal riksdagsmandat. Däremot har spärren knappast främjat starka regeringar, dvs när det efter en positiv valvind är möjligt för ett eller ett fåtal partier att bilda en majoritetsregering, genomföra sin politik och vid nästa val ställas till svars för den.

Med stödpartier utanför regeringen eller regeringar med uppåt en handfull koalitionspartner är det inte lätt för väljaren att veta på vilken politik han eller hon lägger sin röst.

Dessa problem kan motverkas med majoritetsval i enpersonsvalkretsar, det system som finns i bl a Storbritannien, Frankrike och USA. Och som förstås ger vissa andra problem. Det finns en smygande debatt i Sverige om valsystemet, och Forskning & Framsteg inte bara reder ut begreppen i en artikel i detta nummer utan inbjuder också läsarna att rösta om vilket system vi ska ha i framtiden. Sänd din röst till oss antingen via nätet eller per vykort!

Vad jag tycker? Svår fråga, men den är värd att utredas vidare och kommer duktiga statsvetare fram till att ett skifte kan ha påtagliga fördelar, så varför inte låta idén gå till folkomröstning?

Tema: Kött

Varmt rekommenderad och mångsidig läsning för köttälskare, vegetarianer liksom den stora grupp svenskar som gärna äter kött men inte nödvändigtvis varje dag.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor