Lusen – en pinsam huvudsak

Spridningen av löss ökar, och det kan kännas skamligt att få huvudlöss. Men i dag är det sällan en fråga om dålig hygien.
Publicerad

De tre senaste åren har huvudlössen ökat stadigt. År 2001 såldes drygt 200 000 förpackningar med lusmedel, enligt apotekens försäljningsstatistik.

Och just skolstarten är en härlig tid för huvudlössen. En glad återseendekram från en skolkamrat kan ge lössen chans att hoppa från kalufs till kalufs och sprida sig. Dessa mänsklighetens trogna följeslagare, har visat sig svåra att utrota trots god hygien och läkemedel. Precis som så många andra livsformer som vi försöker bekämpa kemiskt, utvecklar huvudlössen motståndskraft.

Lössen livnär sig på blod som de suger från skalpen. En välnärd hona producerar omkring 50 ägg som hon klistrar fast nära roten på ett hårstrå. Efter ett par veckor i den goda värmen kläcks ägget och en liten nymf, en luslarv, klättrar ut. Liksom vuxna löss behöver den mänsklig värme för att överleva och klarar sig inte länge utanför kroppen. Därför har den god användning för sina vassa klor som gör att den kan klamra sig fast i håret.

Huvudlusen sprider i allmänhet inga sjukdomar, men betten efter blodsugningen kliar rejält.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor