Minimal röntgen gör stor nytta

Forskningen inom mikroteknik skapar nya hjälpmedel inom sjukvården. Ett exempel är små röntgenkällor som kan bestråla tumörer inne i kroppen.
Publicerad

Mycket av dagens forskning handlar om det lilla formatet. Att minimera verktyg och funktioner kan ge helt nya tillämpningar. Vid Uppsala universitet och Ångströmslaboratoriet håller doktoranden Carolina Ribbing på att utveckla en millimeterstor röntgenkälla.

– Huvudkomponenten är en diamant på bara någon tiondels millimeter, och hela röntgenkällan blir förhoppningsvis bara någon millimeter stor, berättar hon.

Ett användningsområde är att strålbehandla tumörer. Genom s k titthålskirurgi skulle den kunna placeras nästan var som helst i kroppen och bara kopplas på när strålningen behövs. Vid många behandlingsmetoder för man i dag in radioaktivt material i kroppen – men då strålar det hela tiden, överallt.

I dagsläget finns en prototyp som är någon centimeter stor. Men Carolina Ribbing är förhoppningsfull inför tekniken att alstra röntgenstrålar med hjälp av hög spänning i det lilla formatet.

– Det blir speciellt intressant när vi kan tillverka många av komponenterna i masstillverkning, säger hon.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor