Allt fler nobbar programjättar

I många länder försöker nu myndigheter, företag och organisationer hitta alternativa datorprogram till de traditionella.
Publicerad

Företag som Microsoft och Adobe bör se upp. Fler och fler börjar leta efter alternativ till kostsamma och dominerande datorprogram. Då används s k öppen källkod. Källkod är de instruktioner som bygger upp ett datorprogram. När ett program har öppen källkod kan vem som helst ta del av dessa instruktioner och förändra det efter eget behov.

Programvara baserad på öppen källkod blir allt vanligare. Ett examensarbete vid Blekinge tekniska högskola visar att 31 procent av de svenska kommunerna redan använder den typen av program. I första hand är det lägre licenskostnader som ligger bakom kommunernas intresse, visar examensarbetet.

Statskontoret har precis startat en utredning för att undersöka vilka möjligheter det finns för statsförvaltningen att gå över till öppen källkod.

– Myndigheter som Arbetsmarknadsstyrelsen, Försvarsmakten och Vägverket har redan tittat på öppen källkod, och dem har vi försökt få med i det här arbetet, säger Irene Andersson, ansvarig för programvara på Statskontorets inköpssamordningsenhet.

– Det finns flera anledningar att gå över till öppen källkod. Inom EU påpekar man behovet av att stödja europeiska programvarutillverkare. En annan aspekt är att offentliga förvaltningar bör ha olika alternativ att erbjuda privatpersoner som ska ladda hem dokument från myndigheternas hemsidor, säger hon.

I Tyskland, Danmark, Norge och Finland har offentliga myndigheter länge strävat efter att använda alternativa program. Och det verkar vara ett globalt fenomen. I Kina har 18 kinesiska företag och universitet börjat arbeta med att utveckla ett eget operativsystem. Det ska fungera som Windows 98 och vara utformat så att man kan arbeta med windowsprogram. Orsaken är, enligt tidskriften New Scientist, att man vill undergräva Microsofts dominans på området. En första version av programmet Yangfan används redan av Kinas statliga myndigheter.

Även företag verkar ha tröttnat på de allt hårdare regler som de dominerande programvaruföretagen sätter upp. Exempelvis har Microsoft bestämt att ett operativsystem alltid måste följa med de persondatorer som säljs. Men datortillverkaren Dell pressar de nya reglerna och har börjat sälja en datorserie utan förinstallerade operativsystem och andra program.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor