Högre än högst

Vad är egentligen högst - en byggnad eller ett byggnadsverk?
Publicerad

I artikeln Maktens torn i F&F 8/01 står i en bildtext att Petronas Towers i Kuala Lumpur är världens högsta byggnad. Något som en läsare per telefon nu har påpekat är litet förvirrande eftersom han har läst i en annan tidning att CN Tower i Toronto är världens högsta fristående byggnadsverk.

Skälet till förvirringen är att man brukar göra skillnad på byggnader och byggnadsverk. En byggnad är ett hus med våningar där man bor eller arbetar, medan ett byggnadsverk inte behöver ha sådana funktioner, inte vara ”huslikt”.

I den eviga tävlingen om världens högsta fristående byggnadsverk leder kommunikationstornet CN Tower med sina 553 meter. Petronas Towers som har kontorsutrymmen hela vägen upp till översta våningen är därmed världens högsta byggnad trots att den ”bara” är 452 meter hög.

För att förvirra det hela ytterligare finns det ännu en klass. Högsta byggnadsverket alla kategorier är nämligen TV-masten utanför Fargo i North Dakota, USA, med sina 629 meter. Litet högre var TV-masten i Warsawa. Men den 646 meter höga masten föll 1991. Till skillnad från CN Tower och Petronas Towers är dock dessa master uppstagade med vajrar och tävlar därför i en annan klass.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor