Fisk som fängslar forskarna

Publicerad
Under lagren av slem dolde sig den vackraste fisk jag någonsin sett.

Orden kommer från Marjorie Courtney-Latimer och uttalades när hon alldeles före julafton 1938 för första gången såg en kvastfening. En fisk som snart kablades ut till omvärlden som århundradets vetenskapliga fynd. Och en fisk som är temat för en läsvärd bok som nu kommit i pocket.

Även om Tidernas fisk handlar om kvastfeningen är fisken nästan aldrig huvudperson. Boken befolkas i stället av ett rikt och intressant persongalleri, nämligen alla de personer som i forskningens namn jagat denna märkliga fisk, levande eller död.

Marjorie Courtney-Latimer kontaktar sin vän läraren och amatörforskaren J L B Smith för att få fisken klassificerad, och därmed tar historien fart. Den egocentriske och hängivne J L B Smith antar nämligen omedelbart att kvastfeningen är den felande länken mellan livet på land och i havet. En fråga som fortfarande fängslar och fascinerar.

Tidernas fisk

Weinberg, Samantha
Månpocket

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor