Forskning till havs

Publicerad
Searcher är en 18 meter lång segelbåt speciellt byggd för forskning.

Den är designad för forskargrupper som behöver vistas på isolerade och svårtillgängliga öar under långa perioder. Om denna båt, dess förhistoria och framför allt dess skeppare Alve Henricson har vetenskapsjournalisten Charlotta Sjöstedt skrivit en riktigt underhållande bok. Boken är välskriven, detaljrik och berättar en fängslande, rent av sympatisk, historia.

Någonstans i Himalaya, efter ett misslyckat bestigningsförsök på Nun Kun 1975, sås det första fröet till Alve Henricsons dröm. Därefter vidtar en lång och krokig väg för att finna vad det egentligen är Alve har drömt om. Först köper och renoverar han en utbränd skorv. Sedan bygger han om och deltar i en forskningsexpedition med en mer rejäl båt. Till sist påbörjas bygget av den optimala lilla forskningssegelbåten, Searcher. Och när den väl efter många strapatser sjösätts, möter den både storm och pirater. Men forskarna återvänder helskinnade och boken får ett lyckligt slut.

Öar av frihet

Sjöstedt, Charlotta
Hjalmarson & Högberg Bokförlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor