Korsfarare på drift

Det är inte bara en välkänd svensk författare som intresserar sig för korstågstiden.
Publicerad

Också den spränglärde italienske semiotikprofessorn Umberto Eco, känd för sina tidigare historiska romaner, har gjort litteratur av korstågen.

Ecos korsfarare har nåtts av de rykten som spreds under 1100-talet om en mäktig kristen furste långt bort i öster. Av olika skäl bestämmer de sig för att lämna sitt korståg för att söka upp denne figur, Johannes Prästen av Indien, som fanns i den medeltida föreställningsvärlden. Om man som läsare färdas med Ecos huvudpersoner österut blir resan också – som vanligt – en odyssé i medeltida idéhistoria och politisk realia.

Baudolino har nu kommit i pocket och är fortfarande mycket läsvärd. Den är inte fullt i nivå med Ecos tidigare historiska romaner, utan mer av en burlesk lek med genren. Frustande, myllrande och skriven med en ironisk glimt i ögat.

Baudolino

Eco, Umberto
Brombergs

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor