Kvinnoröster i kinesisk radio

Publicerad
När kvinnorna äntligen började prata ville de aldrig sluta.

Radioprataren Xinran Hue startade Kinas första personliga talkshow på en radiostation i Nanjing i början av 1990-talet. Hon uppmanade kvinnor att ringa in och berätta om sina liv, och i etern hördes historier som många av kvinnorna aldrig någonsin hade vågat yppa för någon. Nu har hon samlat deras berättelser i The good women of China. Xinran Hue ville veta hur en god kinesisk kvinna uppfattade sig själv i ett land där man skriver ”god” genom att kombinera tecknen för ”kvinnlig” och ”son”. Hon berättar exempelvis om flickan som natt efter natt blev våldtagen av sin pappa.

En kväll efter programmet ringer en äldre kvinna och berättar att hennes man just har sagt att hon är som ett slitet, grått tyg som varken duger att göra byxor eller ens en disktrasa av. Kvinnan berättar hur hon blev bortgift av revolutionen med en högre partitjänsteman. Över en natt förvandlades hon från en ung och entusiastisk kommunist till en mans slav. Xinran fick aldrig tillåtelse av att sända just hennes historia. Myndigheterna ansåg att det skulle skada folkets uppfattning om ledarna.

The good women of China

Hue, Xinran
Chatto & Windus

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor