Norsk astronom före sin tid

Publicerad
Det är alltid ett otacksamt öde att vara före sin tid. För den norske vetenskapsmannen och uppfinnaren Kristian Birkeland skulle det dröja nästan ett sekel innan den brittiske journalisten Lucy Jago plockade upp honom ur historiens djup. Kristian Birkeland var den förste någonsin som gav en bra förklaring till vad det märkliga norrskenet är för någonting.

Men det samtida internationella vetenskapsetablissemanget ignorerade hans arbete, mycket för att han kom från ett okänt land i norr. Den unga nationen Norge hade inte heller tillräckligt mycket självförtroende för att backa upp honom.

Lucy Jago ger en levande beskrivning av en enveten och hårt arbetande man som alltid gick runt med en röd fez på huvudet och som älskade att göra bullrande experiment. Inledningsvis tar Lucy Jago läsaren upp till ett 25 grader kallt Nordnorge där Birkeland upprättade sin första forskningsstation – som sedan skulle följas av stationer över hela världen. De sista åren av sitt liv bodde Kristian Birkeland i Egypten. Han blev allt mer paranoid och misstänksam. Vännerna försvann och han övergick till en hård diet av whisky och soda. Birkeland dog ensam på ett hotellrum i Tokyo 1917, endast 50 år gammal.

Norrskenet

Jago, Lucy
Albert Bonniers förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor