Oöverträffade fotografier

Publicerad
Första gången jag träffade Lennart Nilsson var för ungefär 20 år sedan, när jag hade varit på Forskning & Framsteg i ett par år.

Allvarligt tittade han mig djupt i ögonen och sa: ”Forskning & Framsteg är inte en bra tidning.” Och så gjorde han en paus. Jag ska gärna erkänna att jag hann hicka till innan han log och lade till: ”Den är excellent!”

Det är med stor glädje som F&F under årens lopp har publicerat många av Lennart Nilssons bilder och likaså en glädje att återgälda de vänliga orden. Hans livs bilder är nämligen en förnämlig bok, och trots F&Fs inriktning på vetenskap gläder jag mig åt att redaktören Jacob Forsell (också en flitig fotograf för F&F) har valt så många bilder från tiden innan Lennart Nilsson började ägna sig åt livets minsta detaljer. Hans tidiga fotoreportage – som bygger på till lika delar nydanande observans och titanisk envetenhet – är inte bra, de är helt enkelt oöverträffade.

Lennart Nilsson – hans livs bilder

Forsell, Jacob (red)
Albert Bonniers förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor