Gifta par får samma sjukdomar

Ohälsa bland par beror mest på miljön.
Publicerad

Att gifta par lider av samma sjukdomar är inte underligt. Men det gäller inte bara smittsamma sjukdomar som förkylningar och maginfluensa, utan även depression, högt blodtryck, magsår och astma. Det konstaterar brittiska forskare efter att ha samlat in data från 8 386 gifta par.

Paren som ingick i studien var mellan 30 och 74 år gamla. Forskarna anser att det främst är miljön som ligger bakom parens liknande sjukdomsbild. När det gäller astma kan det handla om att man utsätts för samma dammiga hemmiljö. Högt blodtryck kan i stället avspegla ett gemensamt ointresse för motion och okunskap liksom om vad som är bra kosthållning.

Genom att rutinmässigt kontrollera även partnern när en make diagnostiserats med dessa sjukdomar kan sjukdomsfall fångas upp tidigare, skriver forskarna i British Medical Journal.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor