Amning skyddar inte mot allergi

Studie av nyzeeländska barn kullkastar tidigare rön.
Publicerad

I dag rekommenderas nyblivna mammor att amma sina barn. Och är den ena eller båda föräldrarna allergiska eller har astma rekommenderas amning minst ett halvår. Nu visar en grupp forskare att amning inte skyddar mot dessa sjukdomar.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Lancet och omfattar 1 037 barn födda under tidigt 1970-tal. Barnens lungfunktion testades ungefär vart tredje år i åldrarna 9-26 år. Då fick de även svara på enkäter och genomgå pricktest för att se om de var allergiska. Hälften av barnen hade ammats en månad eller mer, men det gick inte att se någon skillnad mellan dessa och dem som inte ammats alls.

Men det är ändå bra att amma, skriver forskarna. Bröstmjölk är nyttig och praktisk mat för barnet, och de antikroppar som barnet får i sig från mamman skyddar dessutom mot infektioner.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor