Hjälp Susanne mot myrorna

Susanne forskar på ökenmyror. En exotisk grupp myror befinner sig vid en oas som det tar tio dagar att vandra till.
Publicerad

Problemet är att Susanne bara orkar bära mat och vatten för sex dagars vandring. För att komma fram till oasen måste hon därför bygga upp matförråd på vägen. Hjälp Susanne att planera var (efter vilka hela dagsetapper) hon ska lägga upp sina förråd och hur många dagar hon behöver för att nå oasen.

Nu kommer bärare till hjälp

En forskarkollega till Susanne måste gå ännu längre.En annan forskare måste korsa en öken som kräver 12-dagars vandring. Till skillnad från Susanne har kollegan möjlighet att hyra ett antal bärare som ska hjälpa till att bära mat och vatten. Bärarna behöver inte följa med hela vägen till andra sidan. Vilket är det minsta antal bärare som forskaren måste hyra om varje person, forskaren inräknad, bara kan bära vad en person behöver för åtta dagar (dagsransonerna får inte delas i mindre delar)?

Tusenårigt problem

Den äldsta kända varianten inbegriper en godsägare och hans kamel. Problem av den typ som Susanne och hennes kollega råkar ut för är minst 1 200 år gamla.

Facit på sidan 59.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor