Kinesisk självbild i omvandling

I takt med marknadsekonomiska experiment i staden Shenzhen har en ny Kinabild tagit form.
Publicerad

Den kinesiska självuppfattningen är i förändring. Detta yttrar sig bl a i hur man uppfattar staden Shenzhen. Sedan 1980 har staden varit en frizon där postmaoistiska ekonomiska reformer har utprövats. Länge sågs den av kineserna som något främmande, nästan som en del av utlandet. Nu representerar den ett nytt och modernt Kina.

– I Shenzhen anar man Kinas framtid, ett land med både vinnare och förlorare, säger Björn Kjellgren, som skrivit doktorsavhandlingen The Shenzhen Experience or City of the Good Cats. Den lades nyligen fram vid Avdelningen för kinesiska vid Stockholms universitet.

Shenzhen ligger precis norr om Hongkong och skildes tidigare från resten av Kina med hjälp av ett elstängsel som skulle hindra att folk tog sig in. Stängslet skulle också skydda resten av Kina från oönskade effekter av de ekonomiska reformerna, som smuggling och droger. I dag bor det ungefär 4 miljoner människor i Shenzhen, men omsättningen är stor. Uppemot 35 miljoner kineser har genom åren bott i staden.

Björn Kjellgren har i sitt avhandlingsarbete vistats i staden och där djupintervjuat människor. Han menar att det inte bara är den ekonomiska friheten och möjligheterna till ekonomiska klipp som har lockat unga kineser till Shenzhen. Även förväntningar på större social frihet har varit ett viktigt motiv för att söka sig dit.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor