Visionerna och verkligheten

Bilintresset är stort i Sverige, i synnerhet bland män. De geografiska avstånden är stora, den ekonomiska tillväxten har gjort det möjligt för de flesta att ha tillgång till bil och i decennier har vi svenskar varit stolta över Saab och Volvo vad gäller både hög kvalitet och framsynt produktutveckling.
Publicerad

De fascinerande tekniska genombrott som under årens lopp har utmålats i rader av visioner om framtidens bil har dock oftast kommit på skam. I själva verket går produktutvecklingen inom bilindustrin ganska långsamt, framgår det av detta nummers Tema. Inte för att ingenjörerna och beteendevetarna på bilfabrikerna saknar idéer, utan för att bilköparna är konservativa och för att vi är inlåsta i bilismens infrastruktur. Temat belyser dessa spännande och produktiva motsättningar.

Folkbildning sker ibland i motlut. Vissa nyttiga kunskaper har svårt att tränga ut trots att ansträngningar sker i skolan, i medierna, på museer osv. Sedan finns det andra föreställningar om hur världen fungerar, i bästa fall obevisade och i sämsta fall direkt felaktiga, som i stället sprider sig som en löpeld bland gräsrötterna. En sådan är att vaccination mot mässling skulle orsaka autism. På några få år har andelen tvååringar som vaccineras sjunkit från 97 till 88 procent. Därmed är vi nere på en nivå där det kan uppstå mässlingsepidemier i Sverige, kanske med dödsfall. Låt oss därför hoppas att kunskapen sprider sig om att stora och välgjorda studier nu har visat att vaccinationerna är ofarliga. Vi drar vårt strå till stacken på sidan 28.

För övrigt: Välkomna till Forskning & Framstegs trettioåttonde årgång! Ett spännande kunskapsår väntar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor