Folkbildning och förvillelse

Nu har Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsett årets folkbildare och årets förvillare.
Publicerad

Olav Hammer har utsetts till Årets folkbildare 2002. Han får utmärkelsen för sina pedagogiska böcker om nyandlighetens historia och orsakerna till människors tro på pseudovetenskap. Olav Hammer är fil dr i religionshistoria och verksam vid universitetet i Amsterdam. Han medverkade i F&F 4/98 med artikeln New age: En modern folktro.

Till Årets förvillare 2002 utsågs Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV) i Örebro län och dess verksamhetschef Rosemarie Johansson. Anledningen är att NBV har ordnat pseudovetenskapliga aktiviteter. Exempelvis har man arrangerat en mässa med pseudovetenskap från new age och alternativmedicin, som homeopati och öronljus.

Till utmärkelsen Årets folkbildare hör ett penningpris på 10 000 kronor. Årets förvillare får inga pengar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor