Förpackning avslöjar rutten mat

Plastskivor i förpackningen ändrar färg när fryst mat blivit dålig.
Publicerad

Nu utvecklar amerikanska forskare ett nytt märkningssystem för att upptäcka om maten i livsmedelsförpackningar är dålig. En liten plastskiva i frysförpackningen byter färg när den utsätts för de gaser som ohälsosam mat släpper ifrån sig.

– Skivorna innehåller komplexa organiska färger som drastiskt ändrar färg från genomskinligt till rosa, blått eller gult beroende på vilken sorts mat det gäller, säger dr Dwight Miller vid US National Center for Toxicological Research i Jefferson, Arkansas, som har utvecklat polymerskivorna.

Tanken är att referensfärger ska tryckas på förpackningen så att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om innehållet blivit dåligt.

Den första märkskiva som utvecklats är en indikator för fryst fisk och räkor. Den organiska färgen på dessa skivor är densamma som används för att göra tugggummi rosa. Den reagerar med gaser som skämd fisk och dåliga skaldjur släpper ifrån sig, som trimetylamin, dimetylamin och ammoniak.

– Vi har andra sensorsystem för exempelvis lamm och gris, men de fungerar på samma sätt, säger Dwight Miller.

Förutom med kött arbetar forskarna med avkänningssystem för frysta grönsaker. Dwight Miller och hans kolleger tror att systemet kan få kommersiell tillämpning inom två år. Han påpekar dock att det finns risk för att systemet får ett svalt mottagande ute i livsmedelsbutikerna om mer mat än i dag måste kasseras.

Vid Livsmedelsverket säger chefsmikrobiologen vid FoU-avdelningen, Per Norberg, att försöken är lovande, men att det kan finnas en del praktiska problem.

– När det gäller exempelvis fisk täcks den ofta av ett isskikt. Det betyder att fisken kan vara dålig inuti, utan att det märks på dess utsida.

Chefen för Toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket, Anders Glynn, säger att det är utmärkt med ett hjälpmedel för konsumenter.

– Men man får hoppas att de även gjort en riskbedömning för att exempelvis färgen eller ämnen från plastskivorna inte läcker ut i maten, säger han.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor