Friskare kor med ginseng

I Kina har ginseng använts i årtusenden mot olika åkommor hos både människor och djur.
Publicerad

Inflammation i juvret är en vanlig åkomma bland kor. Kon lider, och mjölken måste kasseras så länge hon blir behandlad med antibiotika.

I en doktorsavhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet presenterar veterinären Songhua Hu resultat som visar att ginsengrot är verksamt mot juverinflammation. Ginseng stärker vissa vita blodcellers förmåga att förstöra de bakterier som orsakar inflammationen. Vita blodkroppar med andra funktioner i immunförsvaret delar sig snabbare i närvaro av ginseng och kan därmed möta en bakterieattack mer effektivt.

– Vi har testat preparat av ginsengrot både i laboratoriet och på levande kor, men det är fortfarande långt kvar till praktisk användning, berättar forskaren Karin Persson Waller vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor