Homosexuell arbetsmarknad till sjöss

På passagerarfartygen som under 1900-talet gick i Atlanttrafik skapades en gaykultur.
Publicerad

Mellan 1915 och 1975 gick Svenska Amerika Liniens passagerarfartyg i trafik över Atlanten. Inom framför allt intendenturen var gaykulturen utbredd.

– Detta var ett ganska känt fenomen i samtiden, säger Arne Nilsson, docent vid Institutet för genusvetenskap vid Göteborgs universitet, som undersöker den manliga homosexuella arbetsmarknaden på dessa båtar.

Arbetsledningen var till och med mån om att anställa homosexuella, eftersom man ansåg att de var snygga och prydliga, inte drack och var skötsamma. Därför var de också lämpade som uppassare och som restaurangpersonal på båtarna. Men andra anställda gick till facket för att klaga på att så få heteromän anställdes, och de menade att jargongen ombord var alltför präglad av de homosexuella.

Enligt Arne Nilssons intervjupersoner hade över halva personalen på vissa avdelningar homosexuell läggning. ”Vi var åttio bögar ombord. Vi räknade!”, säger en person som arbetade på Kungsholm på 1950-talet.

Mycket tyder på att den isolerade och intensiva miljön på de flytande lyxhotellen uppskattades av flera homosexuella. Att resorna ofta gick till metropolen New York kan också vara en orsak till att många homosexuella samlades på fartygen. Det var ett sätt att komma bort från en miljö där man inte kände sig hemma pga sin sexuella identitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor